Mieszkanie w poznańskiej kamienicy

typ projekturokzakreswspółpraca
projekt kompleksowy2018wnętrze mieszkania w kamienicy

info

dąb, granatowy, zielony, neon, meble z lat 60., metal, miedź, zieleń

Mieszkanie zlokalizowane jest w centrum poznańskiego Łazarza w bloku z lat 60-tych. Mieszkanie oprócz stylistyki PRL-u miało również bardzo dużo wad technicznych. Zdecydowaliśmy się na całkowitą zmianę rozkładu funkcjonalnego mieszkania tak, aby uwarunkować je do potrzeb nowego właściciela.

Z mieszkania postanowiliśmy uratować i odnowić niektóre ze starych mebli takie jak np. komody, stół oraz krzesła. W sypialni na ścianie zostanie zamontowana klepka pozyskana ze starej podłogi. Ścianę pomiędzy łazienką a salonem zastąpiono szkłem matowym – dzięki temu zabiegowi łazienka została lepiej doświetlona. Na szkle zaplanowano zwieszenie ozdobnego neonu.

Kolorystyka to ciepłe odcienia zieleni oraz granatu. W projekcie występują naturalne materiały takie jak drewno, kamień czy miedź. Podłoga na całej powierzchni zostanie wyłożona deską dębową – w przedpokoju płytkami heksagonalnymi.

Mieszkanie w Poznaniu

typ projekturokzakreswspółpraca
projekt architektoniczny i wykonawczy2018wnętrze mieszkania

info

Centralnym punktem pokoju dziennego jest wyspa wykończona raszkami oraz naturalnym kamieniem. Na całości powierzchni mieszkania (oprócz łazienek) położona jest deska w kształt jodełki francuskiej. Kolorystyka nawiązuje do natury – przygaszone odcienia zieleni, kolorów ziemi, niebieskiego czy fioletowego bardzo dobrze współgrają z materiałami takimi jak kamień, czy drewno. Ciekawym zabiegiem jest zabudowa w salonie, dzięki której można z łatwością schować strefę TV poprzez przesuwne fronty ozdobione sztukateriami.

Mieszkanie kupione w stanie deweloperskim miało bardzo dużo wad. Atutem mieszkania były jednak dwa przeszklone wykusze, dzięki którym do wnętrz wpadało bardzo dużo światła. Wadą – długi korytarz ciągnący się przez całą szerokość mieszkania. Zdecydowaliśmy się na kompletną zmianę rozkładu funkcjonalnego mieszkania tak, by właściciele mieli jak największą przestrzeń użytkową strefy dziennej bez zbędnej komunikacji,

Elementami dopełniającymi są uwielbiane przez właścicielkę mieszkania lustra, przez które częściowo „ukryto” słup konstrukcyjny oraz podciąg. Strefę jadalnianą doświetla naświetle z mleczną szybą usytuowane pomiędzy sypialnią a częścią dzienną. Łazienka utrzymana jest w monokolorze. Wszystkie fronty zabudów wykończone są w perforowanej metalowej blasze malowanej proszkowo na taki sam kolor jak ceramika.

Tak zaprojektowane mieszkanie wystarczy dopełnić przedmiotami w naturalnym wykończeniu oraz roślinami, które nadają niesamowitego uroku. 

Ciepłe wnętrze domu jednorodzinnego z akcentem

typ projekturokzakreswspółpraca
projekt koncepcyjny + wykonawczy2018wnętrze domu jednorodzinnego

info

lastryko, granat, dąb

Wnętrza domu w Stargardzie utrzymane są w szaro-białej kolorystyce. Dominującym jest jednak kolor granatowy, który nadaje elegancji we wnętrzu. Wysoki salon podkreśliliśmy oświetleniem oraz zabudową klatki schodowej, która wizualnie pnie do góry całą przestrzeń.

W kuchni przeważa lastryko z dodatkiem granatowego kruszywa oraz ciepły odcień drewna. Niewielkie detale w postaci raszek dodają efektu światłocienia. Drewno dominuje również w łazienkach. Jest ono głównym elementem na tle białej ceramiki ułożonej w układzie jodełki francuskiej. Stonowane kolory wnętrz przeplatają się z mocnymi akcentami, nadając świeżości i luksusu we wnętrzu mimo wykorzystania prostych materiałów i wykończeń architektonicznych. 

Dom pod Stargardem

typ projekturokzakreswspółpraca
projekt architektoniczny2018-2020widok budynku

Kładka piesza w Swarzędzu

typ projekturoknagrodazakreswspółpraca
projekt architektoniczny z elementami projektu wykonawczego20162018wnętrze kładki pieszej SwarzędzSMP Projektanci

info

Koncepcja zakłada rozbiórkę istniejącej kładki oraz budowę nowej kładki w układzie ramowym. Rozpiętość i kąt skrzyżowania obiektu dostosowany będzie do szerokości drogi krajowej nr 92 oraz istniejących chodników dla pieszych pod obiektem.

W wariancie pierwszym zrezygnowano całkowicie z transparentności na rzecz podkreślenia dynamiki kompozycji. Z jednej strony w terenie występuje ruchliwa ulica, z drugiej zabudowa jednorodzinna z małym natężeniem ruchu. Kładka swoim dynamizmem ma zachęcać do przejścia przez granicę urbanistyczną, jaką stanowi ulica Poznańska, z drugiej – ukazywać, że wkracza się w dynamiczną część miasta.

Dnia 29.11.2018 r. SMP Projektanci wraz z ZONA Architektami nagrodę główną w X Konkursie Mostowym im. M. Wolffa, w kategorii zrealizowany projekt kładki dla pieszych. Wyróżniona kładka znajduje się nad drogą krajową nr 92 w Swarzędzu.

Dla wariantu W1 zaprojektowano jednoprzęsłowy obiekt o konstrukcji stalowej – skrzynkowej z podporami żelbetowymi, monolitycznymi, pełniącymi jednocześnie funkcję obudowy szybów windowych. Poszerzenie oraz skosy ustroju nośnego w rzucie i w widoku kładki zachęcają do uczęszczania trasą.

Wokół szybów windowych (częściowo przeszklonych) z obu stron zlokalizowano schody dla pieszych o konstrukcji żelbetowej. Przeszklenie szybów pozawala na podziwianie perspektywy ulic, z których się przyszło.

Materiałami wykończeniowymi będą ciemnografitowe metalowe elementy stanowiące konstrukcję szybów i balustrad oraz materiały okładzinowe zewnętrznych powierzchni kładki. Ciemna kolorystyka została ocieplona dla przechodniów za pomocą kompozytu drewnianego odpornego na trudne warunki atmosferyczne. Materiał nawiązuje do tradycji przemysłowej Swarzędza.