Dom pod Stargardem

dom pod Stargardem budynek

typ projektu

projekt architektoniczny

rok

2018

zakres

widok budynku

zakończenie prac

2020

Dom pod Poznaniem – wnętrze

info

To dom dwóch twarzy. W tym wnętrzu połączyliśmy luksus, ekskluzywność z domowym zaciszem, przytulnością. Mimo wykorzystania nowoczesnych materiałów, wysokiej jakości wykończeń architektonicznych, wnętrze nie traci na rodzinnej aurze. Wszystkie niepotrzebne rzeczy mają swoje miejsce, pozostawiając tylko niezbędne, istotne wyposażenie. Ten projekt charakteryzuje się prostymi formami architektonicznymi przy bogatym doborze materiałowym. 

Głębokie matowe stonowane kolory zestawione z krzykliwymi, połyskującymi, złotymi detalami dodają efektu glamour do przestrzeni domu. Łączymy fakturę drewna z połyskiem kamienia Calacatta. Nawet fronty kuchni są inne niż zwykle – niezwykle trwałe i cienkie przy wyborze nowoczesnych systemów prowadnic i zawiasów.

typ projektu

projekt budowlany

rok

2018

zakres

wnętrze domu jednorodzinnego

realizacja

2019

Dom własny – bryła

Elewacja drewniana domu nowoczesnego
Widok na elewację nowoczesnego domu

info

Projekt domu jest bardzo specyficznym, a zarazem wyjątkowym wyzwaniem dla architekta. Każda kreska naszkicowana przez projektanta jest odzwierciedleniem marzeń Inwestorów.  W przypadku projektu tego domu ZONA Architekci mieli możliwość współpracy z Klientami od samego początku procesu inwestycyjnego aż po wykończenie wnętrz. Kompleksowe podejście do tematu pozwoliło stworzyć konsekwentną całość.Mieszkańcy nie mieli pełnej wizji, jak budynek powinien wyglądać. Opierali się głównie na wrażeniach, jakie chcieli odczuwać we wnętrzach domu. 

Dom zlokalizowany jest w otulinie parku krajobrazowego. Bliskość natury skłoniła projektantów do stworzenia geometrycznej bryły wykończonej na zewnątrz elementami drewnopodobnymi.Korpus budynku składa się z dwóch przecinających się prostopadłościanów. Większy, mieści w sobie pomieszczenia mieszkalne, mniejszyzaś, garaż i siłownię. 

Elewacje pokryto czarnym tynkiem z cool pigmentami, oraz z zabezpieczeniem przed korozją biologiczną. Indywidualnym rozwiązaniem zaprojektowanym przez ZONA Architektów jest zastosowanie ażurowego układu legarów kompozytowych montowanych do łat malowanych na czarno oraz czarnych legarów poprzecznych. Zastosowany kompozyt drewnopodobny, zamiast materiału naturalnego, nie wymaga dodatkowej impregnacji. Całość tworzy interesujący efekt trójwymiarowy. Ciemne detale w postaci metalowych obudów okien oraz balustrad stanowią konsekwentne dopełnienie koncepcji.

kształt

Kształt bryły wynika z uwarunkowań naturalnych. Bardzo ważnym aspektem było jak najlepsze doświetlenie budynku, mimo niekorzystnego układu działki. Dzięki rozrzeźbieniu budynku do pomieszczeń wpada więcej promieni słonecznych, a parterowa, wysunięta część z tarasem dodatkowo izoluje strefę prywatną od ulicy.

Elewacja drewniana domu nowoczesnego

Dom pod Krakowem – bryła

Przebudowa domu luksusowego

typ projektu

projekt architektoniczny

rok

2016

zakres

przebudowa domu jednorodzinnego

Dom własny – wnętrza

Wnętrze domu jednorodzinnego salon schody półka

info

Projekt domu jest bardzo specyficznym, a zarazem wyjątkowym wyzwaniem dla architekta. Każda kreska naszkicowana przez projektanta jest odzwierciedleniem marzeń Inwestorów. W przypadku projektu tego domu ZONA Architekci mieli możliwość współpracy z Klientami od samego początku procesu inwestycyjnego aż po wykończenie wnętrz. Kompleksowe podejście do tematu pozwoliło stworzyć konsekwentną całość. Mieszkańcy nie mieli pełnej wizji, jak budynek powinien wyglądać. Opierali się głównie na wrażeniach, jakie chcieli odczuwać we wnętrzach domu.

Chcielibyśmy, aby nasz dom nie był ponurym, betonowym budynkiem.

Dom zlokalizowany jest w otulinie parku krajobrazowego. Bliskość natury skłoniła projektantów do stworzenia geometrycznej bryły wykończonej na zewnątrz elementami drewnopodobnymi. Korpus budynku składa się z dwóch przecinających się prostopadłościanów. Większy, mieści w sobie pomieszczenia mieszkalne, mniejszy zaś, garaż i siłownię.

Chciałabym miejsce, w którym mogę wygodnie usiąść, mieć na wyciągnięcie ręki książkę. Chciałabym czuć ciepło pobliskiego ogniska z kominka, ale jednocześnie nie chciałabym stracić kontaktu wzrokowego z pozostałymi domownikami, z życiem codziennym.

Układ przestrzenny budynku powstał w oparciu o styl życia Inwestorów. Dom pełni nie tylko funkcję mieszkania, jest również miejscem pracy i rozwijania zainteresowań Właścicieli oraz daje możliwość komfortowego odpoczynku. Wyznaczenie wyraźnych stref: dziennej – w głębi parteru, gościnnej, pracy oraz sportowej – w okolicy wejścia i nocnej – na piętrze, podkreśliło wielofunkcyjność obiektu.

Chciałabym mieć możliwość przygotowywania posiłków bez utraty kontaktu z pozostałymi członkami rodziny.

Aneks kuchenny nie jest punktem ukrytym w przestrzeni dziennej. Przecina ją i wydziela dwie funkcje – jadalnianą i wypoczynkową. Zastosowanie wyspy kuchennej pozwala na pracę w kuchni z możliwością stałego wglądu w pozostałą część strefy.

Chcielibyśmy , aby ten dom nie był kolejnym budynkiem w sąsiedztwie. Chcielibyśmy, aby odzwierciedlał nasze cechy, nasze indywidualne potrzeby.

Wszystkie pomieszczenia zaprojektowano tak, aby potrzeby użytkowników były na pierwszym miejscu. Duże przestrzenie z otwarciami na działkę zapewniają poczucie komfortu, a zastosowane rozwiązania funkcjonalne pozwalają na wygodę i swobodę. Wszystkie omówione cechy są częściami składowymi domu własnego.

Dom własny jest konsekwentnie zrealizowanym projektem, opartym na porozumieniu pomiędzy Inwestorami a architektami. Dzięki współpracy i zaufaniu, zarówno Właściciele, jak i projektanci są usatysfakcjonowani z uzyskanego efektu.