Biuro w Poznaniu

Korytarz w strefie meeting roomów

typ projektu

projekt kompleksowy

rok

2016

zakres

wnętrze biura
call center

Głośne warunki pracy oraz chęć stworzenia niepowtarzalnego charakteru call center, zdeterminowały konieczność zostawania indywidualnych rozwiązań poprawiających akustykę. Z tego powodu poszczególne stanowiska ZONA Architekci przedzielili za pomocą fornirowanych, ażurowych paneli, które rozpraszają dźwięk, a także paneli wypełnionych tkaninami o właściwościach pochłaniających. Zaprojektowano również wysokie ścianki działowe minimalizujące dyskomfort pracy w dużej, otwartej przestrzeni. Dodatkowe detale w postaci donic z zielenią, umiejscowione przy poszczególnych zespołach biurek, nadały przestrzeni przyjazny charakter.

Ponadto warto podkreślić rozwiązanie w postaci boksów przeznaczonych na szybkie spotkania, bez konieczności angażowania sal konferencyjnych. Boksy te są również odpowiedzią na potrzebę wykreowania w przestrzeni biurowej miejsca do odpoczynku pracowników. 

Oryginalnym zabiegiem zaproponowanym przez projektantów jest sposób identyfikacji małych sal spotkań. Wyjątkowo odstąpiono od klasycznej numeracji pomieszczeń na rzecz przypisania poszczególnym salom jednej z planet Układu Słonecznego.

W całej koncepcji ograniczono ilość materiałów, ale zastosowano powtarzające się pastelowe kolory. W przestrzeni dominuje drewno o ciepłym odcieniu, często w postaci przegród i paneli o charakterystycznym wzorze w jodełkę. Przy doborze materiałów uwzględniono aspekt zarówno wizualny, jak i ekonomiczny. 

 
 

Podsumowując zaprojektowana przestrzeń jest odpowiedzią na potrzeby współczesnego pracownika. ZONA Architekci skupili się nie tylko na wykreowaniu komfortowego miejsca pracy, ale także wyposażyła powierzchnię w strefy umożliwiające odpoczynek i rekreację. Dlatego dzięki zindywidualizowanym rozwiązaniom biuro stało się swoistym mikrokosmosem.

Korytarz w strefie meeting roomów

Inne projekty architektoniczne