Mieszkanie w Poznaniu

Aneks kuchenny w mieszkaniu

info

Mieszkanie kupione w stanie deweloperskim miało bardzo dużo wad. Atutem mieszkania były jednak dwa przeszklone wykusze, dzięki którym do wnętrz wpadało bardzo dużo światła. Wadą – długi korytarz ciągnący się przez całą szerokość mieszkania. Zdecydowaliśmy się na kompletną zmianę rozkładu funkcjonalnego mieszkania tak, by właściciele mieli jak największą przestrzeń użytkową strefy dziennej bez zbędnej komunikacji,

Centralnym punktem pokoju dziennego jest wyspa wykończona raszkami oraz naturalnym kamieniem. Na całości powierzchni mieszkania (oprócz łazienek) położona jest deska w kształt jodełki francuskiej. Kolorystyka nawiązuje do natury – przygaszone odcienia zieleni, kolorów ziemi, niebieskiego czy fioletowego bardzo dobrze współgrają z materiałami takimi jak kamień czy drewno. Ciekawym zabiegiem jest zabudowa w salonie dzięki której można z łatwością schować strefę TV poprzez przesuwne fronty ozdobione sztukateriami.

Elementami dopełniającymi są uwielbiane przez właścicielkę mieszkania lustra, przez które częściowo „ukryto” słup konstrukcyjny oraz podciąg. Strefę jadalnianą doświetla naświetle z mleczną szybą usytuowane pomiędzy sypialnią a częścią dzienną. Łazienka utrzymana jest w monokolorze. Wszystkie fronty zabudów wykończone są w perforowanej metalowej blasze malowanej proszkowo na taki sam kolor jak ceramika.

 

Tak zaprojektowane mieszkanie wystarczy dopełnić przedmiotami w naturalnym wykończeniu oraz roślinami, które nadają niesamowitego uroku. 

 

typ projektu

projekt architektoniczny
i wykonawczy

rok ukończenia

2018

zakres

wnętrze mieszkania

Ciepłe wnętrze domu jednorodzinnego z akcentem

Blat z lastryko w kuchni

Wnętrza domu w Stargardzie utrzymane są w szaro-białej kolorystyce. Dominantą jest jednak kolor granatowy, który dodaje elegancji całemu wnętrzu. Wysoki salon podkreślony jest oświetleniem oraz zabudową klatki schodowej, która wizualnie pnie do góry całą przestrzeń.
W kuchni dominuje lastryko z dodatkiem granatowego kruszywa oraz ciepły odcień drewna. Drewno dominuje również w łazienkach przez co są głównym elementem na tle białej ceramiki ułożonej we wzór jodełki francuskiej.

Continue reading

Dom pod Stargardem

dom pod Stargardem budynek

typ projektu

projekt architektoniczny

rok

2018

zakres

widok budynku

zakończenie prac

2020

Dom pod Poznaniem – wnętrze

info

To dom dwóch twarzy. W tym wnętrzu połączyliśmy luksus, ekskluzywność z domowym zaciszem, przytulnością. Mimo wykorzystania nowoczesnych materiałów, wysokiej jakości wykończeń architektonicznych, wnętrze nie traci na rodzinnej aurze. Wszystkie niepotrzebne rzeczy mają swoje miejsce, pozostawiając tylko niezbędne, istotne wyposażenie. Ten projekt charakteryzuje się prostymi formami architektonicznymi przy bogatym doborze materiałowym. 

Głębokie matowe stonowane kolory zestawione z krzykliwymi, połyskującymi, złotymi detalami dodają efektu glamour do przestrzeni domu. Łączymy fakturę drewna z połyskiem kamienia Calacatta. Nawet fronty kuchni są inne niż zwykle – niezwykle trwałe i cienkie przy wyborze nowoczesnych systemów prowadnic i zawiasów.

typ projektu

projekt budowlany

rok

2018

zakres

wnętrze domu jednorodzinnego

realizacja

2019

Dom Stargard – wnętrze

typ projektu

projekt kompleksowy

rok

2018

zakres

wnętrze domu jednorodzinnego

realizacja

2020

Mieszkanie Wilda Poznań

Projekt wnętrza z antresolą; ZONA Architekci
moodboard

info

Wnętrze mieszkania z antresolą to nasza eklektyczna odpowiedź na życzenia klientki. Na całej powierzchni mieszkania zaproponowaliśmy podłogę drewnianą w układzie jodełki francuskiej. Postawiliśmy na trzy kluczowe rozwiązania, które ukazują charakter wnętrz. Jest to wyspa w unikalnym kształcie – wykończona różowym lastryko, spiralne metalowe schody w bordowym kolorze oraz drewniana szklana ścianka oddzielająca pracownię od łazienki i sypialni na piętrze. Mieszkanie zyskało na unikalności, ale i ekskluzywności. Dodatkowo wszystkie drzwi są wykonywane na specjalne zamówienie. Ich górna część wykończona jest w kształcie łuku. Rozwiązanie nadaje nietypowy efekt końcowy. Całość zwieńczyliśmy odważnymi, silnymi kolorami.

 

Opracowanie w trakcie realizacji.

 

typ projektu

projekt kompleksowy

rok

2018

zakres

wnętrze mieszkania z antresolą

realizacja

2019

Dom własny – bryła

Elewacja drewniana domu nowoczesnego
Widok na elewację nowoczesnego domu

info

Projekt domu jest bardzo specyficznym, a zarazem wyjątkowym wyzwaniem dla architekta. Każda kreska naszkicowana przez projektanta jest odzwierciedleniem marzeń Inwestorów.  W przypadku projektu tego domu ZONA Architekci mieli możliwość współpracy z Klientami od samego początku procesu inwestycyjnego aż po wykończenie wnętrz. Kompleksowe podejście do tematu pozwoliło stworzyć konsekwentną całość.Mieszkańcy nie mieli pełnej wizji, jak budynek powinien wyglądać. Opierali się głównie na wrażeniach, jakie chcieli odczuwać we wnętrzach domu. 

Dom zlokalizowany jest w otulinie parku krajobrazowego. Bliskość natury skłoniła projektantów do stworzenia geometrycznej bryły wykończonej na zewnątrz elementami drewnopodobnymi.Korpus budynku składa się z dwóch przecinających się prostopadłościanów. Większy, mieści w sobie pomieszczenia mieszkalne, mniejszyzaś, garaż i siłownię. 

Elewacje pokryto czarnym tynkiem z cool pigmentami, oraz z zabezpieczeniem przed korozją biologiczną. Indywidualnym rozwiązaniem zaprojektowanym przez ZONA Architektów jest zastosowanie ażurowego układu legarów kompozytowych montowanych do łat malowanych na czarno oraz czarnych legarów poprzecznych. Zastosowany kompozyt drewnopodobny, zamiast materiału naturalnego, nie wymaga dodatkowej impregnacji. Całość tworzy interesujący efekt trójwymiarowy. Ciemne detale w postaci metalowych obudów okien oraz balustrad stanowią konsekwentne dopełnienie koncepcji.

kształt

Kształt bryły wynika z uwarunkowań naturalnych. Bardzo ważnym aspektem było jak najlepsze doświetlenie budynku, mimo niekorzystnego układu działki. Dzięki rozrzeźbieniu budynku do pomieszczeń wpada więcej promieni słonecznych, a parterowa, wysunięta część z tarasem dodatkowo izoluje strefę prywatną od ulicy.

Elewacja drewniana domu nowoczesnego

IT Mocny – biuro superbohaterów

IT Mocny - biuro w Poznaniu - strefa spotkań / wypoczynku

typ projektu

projekt kompleksowy

rok

2016

zakres

wnętrze biura IT open-space

realizacja

2017

info

Powierzchnia biurowa z wielofunkcyjną kapsułą na środku, nawiązująca do futuryzmu lat 60-tych, została zaprojektowana przez ZONA Architekci w Poznaniu. Działy IT są jednym z najbardziej wymagających klientów na rynku przestrzeni biurowych. Dynamiczny rozwój tej branży powoduje, że oczekują one, nie tylko przestrzeni wielofunkcyjnej, nowocześnie i wygodnie zaprojektowanej, ale również ciekawej i nawiązującej do stylu pracy, kręgu zainteresowań oraz przyciągającej potencjalnych pracowników. Przestrzeń biurowa zaprojektowana przez ZONA Architekci dla IT Mocny pozwala na pracę w różnych warunkach, nad różnymi projektami, pozwala odpocząć i integrować się. 
 
Projekt obejmuje 550 metrów kwadratowych przestrzeni biurowej podzielonej na strefy. Architekci zdecydowali maksymalnie otworzyć przestrzeń, tworząc open space podzielony na miejsca pracy przy biurkach, pracy w małych grupach, spotkań, odpoczynku oraz integracji. Celem było zaproponowanie dynamicznej przestrzeni, którą będzie można modyfikować. Na powierzchni nie obserwuje się wyraźnego wydzielenia obszarów. Przenikają się one ze sobą, dając możliwość swobodnego dostosowania się do aktualnych potrzeb klienta.
 
Cały projekt skupiony jest wokół wielofunkcyjnej kapsuły, która niczym statek kosmiczny z lat 60-tych wylądowała na środku powierzchni, dzieląc ją akustycznie oraz fizycznie na dwie główne strefy – strefę pracy oraz strefę relaksu. Kapsuła, w biało-czarnej stylistyce, została ustawiona pod kątem. Dzięki temu zabiegowi części biura przenikają się ze sobą. Takie usytuowanie pozwala również na lepsze wydzielenie akustyczne strefy cichej oraz głośniej. W kapsule została umieszczona największa sala spotkań, która kolorystyką nawiązuje również do futuryzmu. Ściany zewnętrzne “kostki” zostały obudowane płytą meblową ukształtowaną w różne funkcje. Od strony strefy biurowej wbudowano budki telefoniczne, które oprócz podstawowej funkcji, poprawiają również warunki akustyczne w przestrzeni pracy. Przy kuchni zaprojektowano tapicerowane siedzisko, natomiast w strefie chillout’u, miejsca na konsole oraz gry multimedialne. W pozostałych częściach zabudowy “chowają się” magazynki. 
Strefa kuchni oraz relaksu zostały połączone, tak aby w jednym miejscu skupić integracje zespołu. Chillout, oprócz ściany kapsuły z konsolami, został wyposażony w stół do ping-ponga, gier planszowych, pełniące również funkcje stołów spotkań w mniej formalnych warunkach. Integralną część miejsca relaksu, stanowi audytorium, które dzięki mobilnym kostkom można modyfikować w dowolny sposób. Przestrzeń wyposażono w rzutnik ukryty w suficie, dający możliwość prezentacji dla większej grupy. Wspomniane kostki wykonano z płyty meblowej – proste, w formie donic z kwiatami lub tapicerowane. Dzięki takiemu rozwiązaniu pracownicy sami kreują, niczym z klocków, potrzebną im przestrzeń, dając nieograniczone możliwości.
 
Największą powierzchnię zajmuje strefa pracy. Dla wygody i ergonomii wyposażono ją w biurka elektryczne sit-stand. Architekci zdecydowali się na użycie kontrastu, nie tylko w funkcji, ale również w stylistyce. Strefa pracy, w odróżnieniu od biało-szarej strefy relaksu, uzupełnionej drewnem oraz barwami na tapicerkach, jest bardziej kolorowa. Pasy kolorów na wykładzinie przechodzą na kolory farb na ścianach. Z jednej strony przestrzeń jest bardzo dynamiczna, kolorowa, inspirująca, ale poprzez zastosowanie rytmu, uporządkowana. Całość uzupełniają białe biurka i szare fotele obrotowe.
Stefa pracy sąsiaduje z małymi salkami spotkań. IT Mocny posiada w swoim logo i identyfikacji superbohaterów. Architekci rozwinęli ten motyw nadając salką spotkań nazwy miast, planet znanych z komiksów: Gotham, Asgard, Krypton. Każda z sal jest w odpowiednim kolorze powtarzającym się na grafice, stworzonej specjalnie na potrzeby projektu, na ścianach, posadce, tapicerce mebli. Trzy mocne kolory sal: niebieski, czerwony i żółty, nadają mocny akcent i kontrast w stosunku do powierzchni pracy. Efekt został zdublowany poprzez zastosowane lustra na ścianach. 
 
Całość projektu została uzupełniona poprzez grafiki i elementy dekoracyjne na ścianach nadających identyfikację wizualną wnętrzu. Strefa wejścia posiada szafki pracownicze nazwane imionami superbohaterów. Każdy z pracowników zostaje przyporządkowany do swojego superbohatera i zamiast nudnych numeracji, już na starcie czuje się częścią klimatu w stworzonej przestrzeni. W miejscach dojść ewakuacyjnych, ze względu na ograniczoną możliwość aranżacji, architekci zdecydowali się na użycie grafik czeskiego artysty Filipa Hodasa, które nawiązują bezpośrednio do rodzaju wykonywanej pracy. Grafiki artysty, nie tylko w trafny sposób uzupełniają projekt, ale również zastosowane w przejściach, dodają oddechu i przestrzeni. Wszechobecna roślinność oraz elementy drewniane dodają korzystny mikroklimat.
 
 

Przestrzeń dla IT Mocny to połączenie funkcjonalnych, nowoczesnych rozwiązań biura strefowego z charakterystycznym klimatem dedykowanym klientowi. Dzięki przenikającym się strefą, nie ma granic pomiędzy pracą a relaksem, pomiędzy integracją a formalnym spotkaniem. W dzisiejszych czasach sposób pracy działów IT wymaga możliwie dynamicznej przestrzeni. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom w projekcie można pracować pojedynczo, w grupach, przy biurku. Mobilne kostki dają możliwość stworzenia przestrzeni dla zespołu ad hoc, a kapsuła daje poczucie izolacji i integracji jednocześnie. Projekt daje wiele możliwości, żyje swoim życiem, nadanym przez klienta, a to pozwala na jak najwygodniejsze rozwiązania. 

Biuro w Poznaniu

typ projektu

projekt architektoniczny

rok

2017

zakres

wnętrze biura
open-space

współpraca